29 Aralık 2010 Çarşamba

bilişim suçları şikayeti nasıl yapılır?

Bilişim – internet suçlarını ilgili yerlere şikayet edebilmeniz için 2 yöntem var. Bunlar;

1- Bilişim Suçları Savcılığına Başvurabilirsiniz

Bilişim Suçları Mahkemesi konuya göre ayrılıyor. Örneğin mail yolu ile hakaretle bilişim suçları ilgilenirken, herhangibir sitede size hakaret ediliyorsa bununla basın savcılığı ilgileniyor. Kısaca prosedürüne göre değişiyor.

2- Bilişim Suçları ve Sistemleri Müdürlüğüne Başvurabilirsiniz

İşinizi hızlandırmak istiyorsanız direk olarak bilişim suçları savcılığına gidebilirsiniz ancak ben savcılıkla uğraşmam derseniz Bilişim Suçları ve Sistemleri Müdürlüğüne başvurabilirsiniz.
Şikayetçi olduğunuz konular ile ilgili olarak yapılacak çalışma neticesinde ISP(İnternet Servis Sağlayıcının) yurt dışında bulunması durumunda Adli Makamlar tarafından yapılacak olan Adli İstinabe ile konunun takibi yapılabilmektedir.

Nasıl Başvurulur?

Başvuru yaparken önemli noklatalardan biri size hakaret yapılan yeri günü saati ile açık bir şekilde belirtmeniz gerekir. Örneğin mail yolu ile hakaret geldiği taktirde mailin geldiği gün saat ve dakikayı görüntülü olarak göstermeniz gerekir. Bu belgelerin 3 tane fotokopisini alarak savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Savcılıktan aldığım bilgiye göre gmail hesabına yapılan hakaretleri bulmanın daha zor olduğunu belirttiler. Hotmail adresinize yapılan hakaretlerde daha kolay sonuca ulaşılıyor.

Bilişim Suçlarına Hangi Durumlar Girer?

Suçların türleri TCK da suç teşkil edecek tüm suçları kapsaya bilmekte veya bu suçlara zemin hazırlamaktadır. Suçların işleme şekilleri;
Hakaret, küfür, kredi kartı yolsuzlukları, sahte belge basımı, bilgilerin çalınması ve buna bağlı olarak devam edebilecek suçları kapsamakla, birlikte bunlarla sınırlı olmayıp, günden güne değişiklikler göstermektedir


Burada: http://disturblog.com/tag/bilisim-suclari-ihbar-yollari#ixzz19V0kq4jH

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder