29 Aralık 2010 Çarşamba

mobil aygıtlar dünyasındaki yeni gelişmeler

Bir süredir mobil cihazlar dünyası hareketlenmiş durumda. Apple iPhone ile birlikte mobil telefon dünyasında ciddi bir hareketlenme olmuştu. Palm, Nokia, Sony-Ericson, BlackBerry gibi sektörün önde gelen firmalarına Apple ciddi bir rakip olarak ortaya çıkmış ardından da Google Android ile bir platform olarak henüz yeterince destekleyen donanım olmasa bile vaadettikleri ile dikkatleri üzerine çekmişti. Android, WebOS ve iPhone OS‘a  karşı Symbian‘ı savunmaya devam eden Nokia, elinde olmayan hisselerini de alarak,  bir vakıf kurup Symbiyan’ı açık kaynak kodlu olarak  bu vakfa devretmişti.
Tam da bu esnada Intel Atom işlemcisi ile düşük kaynak kullanan PC’lerin geliştirilmesine olanak sağladı ve NetBook’lar geçtiğimiz yıl içinde popüler cihazlar arasına girdiler.
Bu yıl ise Intel, Mobile Internet Device ( MID - Mobil Internet Aracı ) üzerine ciddi yatırımlar yapmaya başladı. Hatta bu cihazların cazibesini arttırmak için özel bir linux dağıtımına bile başladı : Moblin.
Moblin’e destek konusunda Intel önce Canonical ile anlaşmıştı. Daha sonra Canonical NetBook dağıtımı olarak Nokia’nın kendi tabletlerinde kullanmak amacıyla ürettiği Maemo‘yu desteklemeye karar verdiğini açıkladı. Intel’de Moblin’i Linux Vakfı’na devrettiğini ve destek konusunda da Novell’le anlaştığını ilan etti. İki hafta önce detayları belirtilmeyen bir Nokia - Intel anlaşması ilan edildi. Genel olarak yorumlanan ise  Nokia’nın daha becerikli telefonlar üretmek için Intel teknolojilerini kullanacağı bu arada da Moblin ile Maemo arasında bir seçim yapıp güçlerini birleştirecekleri yönündeydi. Bugün Nokia, Android temelli telefonlar üretmeyeceğini ve GTK+ temelli olan Maemo’yu Qt’ye taşıyacağını ilan etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder